TeRiMa KaSiH PeNgIkUt SeTiA

Selasa, 16 Mac 2010

Maklumat Penting


HTTP adalah singkatan dari HyperText Transport Protocol, iaitu salah satu protokol yang mengandungi bahasa yang difahami antara webserver dan klien (web browser di pc).
Jadi apa perbezaan huruf S yang membezakan antara HTTP dan HTTPS?
“S” adalah singkatan daripada “Secure”. Jika anda mengunjungi laman Web , lihatlah alamat di web browser, ia akan biasanya dimulai dengan ini: http://.

Ini bererti bahawa website ini ‘berbicara’ dengan menggunakan pelayar biasa yang tidak selamat.

Dengan kata lain, ada kemungkinan ada seseorang yang sedang sekodeng pada komputer anda semasa ‘perbualan’ dengan website.
Jika Anda mengisi borang di laman web tersebut, seseorang mungkin melihat maklumat yang anda hantar ke laman tersebut.

Jadi tidak digalakkan untuk kita tidak pernah memasukkan nombor kad kredit anda di laman http!

Tetapi,

jika alamat web bermula dengan https: / / , yang pada dasarnya bererti komputer anda sedang berbicara di halaman dalam kod yang selamat dan tiada sesiapa yang dapat sekodeng maklumat anda.

Anda faham mengapa hal ini begitu penting, kan?
Jika sebuah laman web meminta anda untuk memasukkan maklumat kad kredit anda, secara automatik periksa dahulu samaada alamat web bermula dengan https: / / .

Jika tidak, jangan memasukkan maklumat sensitif seperti nombor kad kredit.
Maklumat ini walaupun adalah basic tetapi ramai yang tidak tahu, kongsilah dengan kawan-kawan.

Sumber:memba abah
-----------------------------------------------------------------------------------------
*Banyak web perbankan masih HTTP...kena hati-hati*

16 ulasan:

Azmiezas berkata...

Bagus info ni...

Tq Alimaz for sharing..

zan-xray berkata...

terima kasih kongsi info ni..
menarik

fikaryna berkata...

berguna2..baru tau..huhu..tq kak..

Diarihatiku1976 berkata...

ooooo gitu ekkk......

relevan berkata...

Tq Alimaz...info yang menarik ini..selama ini kawan memang tak tahu pun..

mamalieyna berkata...

bagus info! thanks for sharing!

Che' Pit berkata...

ooo itu maacam ka..
selama ni tak tahu pun..
time kasih lah yer atas info..

fiezaradzi berkata...

baru tau pasal ni..
tapi kalau login ke baking online, selalu de https.. masa nak login la..muka depan mmg takde..

nieda berkata...

tq pasal info ni..sgt2 berguna

Ena Qalinsya berkata...

alimaz..
maksudnye kena HTTPS:// la ye..kalo http:// tak slamat ye... tp asenye sume surf guna http:// kan?

blueCITY® berkata...

salam..


wah info bagus nih
kdang2 malas nak tahu
tapi bila masuk dalam ptk
mula la gelabah
hakhakhak..


tq for sharing

Abd Razak berkata...

Salam..

Terima kasih atas perkongsian ini..:)

Nida berkata...

ooo.. begitu.... baru ku tahu.. thanks berkongsi info

etuza berkata...

dapt juga info ict, kala melawat ke laman anda.Tq

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ berkata...

ouh..yeke? baru tau..terima kasih..

nza berkata...

ooooooo...gitu ke?????TQVM 4 sharing.

Link Within

Related Posts with Thumbnails