TeRiMa KaSiH PeNgIkUt SeTiA

Rabu, 24 Februari 2010

Hilang Kemesraan Suami Isteri


Dilema yang sering melanda pasangan , terutama yang telah mempunyai anak.... Alasan yang diberikan ... kini mereka hidup dialam nyata....bukan lagi zaman bercinta yang banyak khayal dari nyata....

Apa yang perlu difikirkan adalah bagaimana cara nak besarkan anak2... mencari duit untuk mengukuhkan kedudukan rumahtangga...

Sebenarnya apa yang dibuat dan difikir tu baik... amanah Allah kena jaga... Tapi yang tak betulnya kenapa mesti hilang kemesraan suami isteri hanya kerana ingin menjaga amanah Allah...

Bukankan berkasih sayang atau lebih tepat lagi bercinta walaupun anak ramai itu lebih baik...Dapat pahala lagi.... Itu semuakan Sunnah Rasul junjungan kita...

--------------------------------------------------------------------------------------
*Apa pendapat kalian.....*

12 ulasan:

~♥ iella ♥~ berkata...

sepatutnya amanah mesti dijaga gn sebaik mungkin.. Kemesraan kena dteruskan wlapun status berlainan. Cthnya, dari suami isteri jd emak ayah pastue jd atok nenek...

p/s: ada anak bukan alasan utk hilangkan kemesraan suami isteri tp anak tue penambat kasih sayang. Kukuhkan lg kasih sayang suami isteri..

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Dik Alimaz....Petua dan pegangan Akak....: I have been so deeply in love ever since I have feelings and fallen in LOVE with him....Moga Allah terus mekarkan rasa kasih sayang & cinta Akak & Abang hingga ke hujung nyawa....Amin!Hingga kini kami masih jalan pegang2 tangan....anak dah faham....jangan stand between us...tapi on side yang satu lagi...either pegang abah atau pegang mama...!Dan...dalam kereta pun Akak tak pernah duduk kat back seat dan biarkan anak kat front seat...sebab itu seat Akak....!Itu pendapat Akak lah!

Hamizah berkata...

sepatutnya makin lama berumahtangga makin besar kasih syg..kena adil antara anak dan psgan..baru bahagia..

Che' Pit berkata...

errr CP bujang lagi,
no komen
ngeh ngeh ngeh..

mamalieyna berkata...

setuju3x..kenapa harus korbankan kasih sayang suami/isteri..semakin hari patutnya semakin tmbh kemesraan tu..huhu..

semarakkan kasih sayang dari hari ke hari, bukannya makin berkurang! weeii cakap pandai la..hehe..hopefully kita akan sentiasa berusaha tuk menambahkan kemseraan suami/isteri disamping sama2 mendidik anak2..kan3x..^_^

Tanpa Nama berkata...

inilah yang dikatakan ...masa bercinta semua manis...dah tua 'kencing manis'...kadang-kdang situasi sekeliling mempengaruhi alam berumah tangga itu...suami..isteri ...anak-anak ...kerja...rumah ...duit...dan sebagainya ...faktor yang perlu diambik kira...apa-apa pun biarlah ditanggung bersama...baru wujud KEMESRAAN....NYAM..NYAM. worsiuuu....

LiNda berkata...

ermmm... rasanya dah tak lagi kot..

zaman sekarang ... pasangan suami isteri semakin bijak and tahu menilai hidup . Disamping terus menjaga kebajikan anak-anak, mereka juga membina dan mengutuhkan kasih sayang yang telah lama terjalin .

W/pun usia perkahwinan kami 15 thn, but.. en asben still memanjakan saya sama seperti ketika kami mula berkahwin dahulu .

Azmiezas berkata...

Sepatutnya makin lama usia perkahwinan tu semakin kukuh kasih sayang bukannya semakin jauh..tu yg pelik orang sekarang, terbalik pulak kan??..dan..

Semakin banyak harta yg di kejar semakin tak cukup sebenarnya..betul tak?/..

ALoNa [CintamaniszLite] berkata...

Yang tua hanya fizikal..tp hati kita..jiwa kita sentiasa muda.
Kalo tak caya...org2 tua kalo dh biasa mandu laju..dia takkan mandu slow kalo dh tua. Dia akan mandu laju gak. Sebab jiwa dia masih muda.

Dulu ms dia umur 20..dia risau mcm mana ler masa umur dia 40..
Tp bila dh sampai umur 40...dia rasa mcm 20 lagi, hehe..

Kasih syg suami isteri, anak2 biarlah terus utuh. Biarlah makin hari semakin syg...

chacha berkata...

chacha xkawen lagi tapi selau mengimpikan perkahwinan yang romantis walaupun bile usia dah lanjut...

kak ina kl berkata...

salam...ehmmm biarlah makin tua makin hangat bercinta ..tanpa gangguan anak-anak..
Masa muda tidur sekatil..bila dah tua tidur berasingan pulak..
sebab malu dengan anak cucu sebagai alasan.

Aus berkata...

salam..
xleh komen byk2..
xtaw sgt.
sbb xkawen lagi..
hhehe..

tapi pd pndapat aku la..

sepatutnya kemesraan harus diteruskan..baru romantik kan .
hehehe

Link Within

Related Posts with Thumbnails