TeRiMa KaSiH PeNgIkUt SeTiA

Isnin, 18 April 2011

Tutorial tukar nama email login di blog

1. Create akaun gmail
Dah ada? Kalau dah ada baru kita mulakan kelas. Kalau belum, create akaun gmail dulu.

2. Sign in blog macam biasa ( guna email yahoo -contohnya ). Pergi Settings > Permissions > klik Add Authors > Masukkan email gmail > klik Invite.

3. Login akaun gmail > ada email jemputan > klik link untuk pengesahan . Ada notis ” To join this blog as an author, accept the invitation by signing in with your Google Account here”. Jangan takut, klik saja ‘here‘ dan kita dibawa memasuki dashboard blog tersebut.

4. Logout dari akaun gmail tersebut dan login pula menggunakan email yang mula² ( yahoo )

5. Pergi kat Settings > Permissions > ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik grant admin privileges.

6. Nickname lama dan email lama boleh di remove, Sekarang blog tersebut menggunakan akaun gmail sepenuhnya.

-----------------------------------------------------------------------------------
*Tutorial ni mama ambik kat sini untuk rujukan sahabat mama  ... harap tutorial copy paste ni dapat membantu ya....*

5 ulasan:

NzA berkata...

thanks 4 sharing....

Miecyber berkata...

Panduan yang berguna...

Ikan Patin Temerloh

zulkbo berkata...

salam..
ermmm..dah ada dan gunakan
untuk zulkbo dot com..terima
kasih tutor ni ye..?

shida berkata...

thanks mama... i lap u

itU TaKdIr hIdUpKu berkata...

hme...mcm mne nk tukar email gmail tu kepada email gmail yang baru????

Link Within

Related Posts with Thumbnails