TeRiMa KaSiH PeNgIkUt SeTiA

Sabtu, 28 November 2009

UiTM bawa pulang lima emas dari BelgiumSHAH ALAM - Kumpulan penyelidik Universiti Teknologi Mara (UiTM) berjaya merangkul lima pingat emas ketika menyertai Pertandingan Inovasi, Kajian dan Teknologi Baru peringkat Dunia ke-58 Brussels-Eureka 2009 di Belgium bermula 19 hingga 21 November lalu.

PASUKAN penyelidik UiTM menunjukkan piala dan pingat emas yang dimenangi pada Pertandingan Inovasi, Kajian dan Teknologi Baru Dunia di Belgium baru-baru ini.

Hasil kajian yang berjaya meraih pingat emas ialah Hydroxyleum Technology iaitu sistem untuk mengurangkan kadar penggunaan minyak petrol dan Shear Thickening Fluid iaitu ciptaan baju kalis peluru lebih ringan.

Tiga lagi produk penyelidikan hadiah emas ialah Multi-Parametric Pectin Lyase-Like Protein Function Classifier bagi meningkatkan jangka hayat hasil pertanian yang dituai, Pinyin Approach untuk belajar bahasa Mandarin dengan mudah dan MathZzle Board Game bagi meningkatkan penguasaan ilmu matematik.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Dan jangan lupa pada semua warga UiTM..Kampus Perlis telah dipilih untuk mengadakan Konvensyen KIK peringkat UiTM yang dijadualkan berlangsung pada 2 hingga 5 Disember Ini.jadi pada blogger UiTM yang ingin mengenali aLiMaZ boleh kita berjumpa disini...maklumkan pada kami kedatangan anda...

Tiada ulasan:

Link Within

Related Posts with Thumbnails