TeRiMa KaSiH PeNgIkUt SeTiA

Khamis, 16 September 2010

Sos punca penyakit kronik


GEORGE TOWN - Memasak tanpa menggunakan sos perasa untuk menyedapkan masakan seolah-olah tidak lengkap bagi manusia zaman ini.

Sos tiram, kicap manis atau masin, sos tomato dan sos cili, misalnya, bukan sahaja menambah perasa tetapi juga membangkitkan selera penggemarnya.

Namun begitu, percaya atau tidak penggunaan penambah rasa seperti sos ke dalam masakan harian didakwa menjadi punca kepada 146 penyakit kronik.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendakwa, kandungan gula yang terlalu tinggi di dalam kandungan setiap botol sos itu bertindak sebagai 'pembunuh senyap'.

Kajian CAP pada tahun lalu mendapati sebotol sos cili dan tomato daripada pelbagai jenama mengandungi sebanyak 25.9 sudu teh hingga 37.1 sudu teh gula.

Pegawai Pendidikan Pengguna CAP, N.V. Subbarow berkata, penggunaan tanpa kawalan bahan-bahan itu dengan mudah boleh menyebabkan penyakit diabetes, obesiti dan mempercepatkan proses penuaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

4 ulasan:

diraja22 berkata...

jgn guna mcm gambar 2 dah le..
dah tamat tempoh..

penjejak maya berkata...

salam,

ibu bapa kena peka mengawasi pemakanan keluarga agar terhindar daripada bahaya akibat salah pemakanan..

zulkbo berkata...

salam..
ermmmp..berhati2 lah kita
yek?macam2 sekarang ni...
Eid Mubarak Kullu Am Wa Antum Bikhair
Ampun dan maaf andai ada kesalahan
di antara kita...

DUN Behrang 2020 berkata...

Kat rumah berjenis sos ada...

Patut la orang sekarang cepat dpt penyakit berbanding dgn org zaman dahulu...

Link Within

Related Posts with Thumbnails