TeRiMa KaSiH PeNgIkUt SeTiA

Selasa, 12 Januari 2010

Akum Versus As Salam


Gambar pak cik gugel

Ilmu utk dikongsi bersama :

Ustaz Zawawi berceri tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam.
Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam
dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"


Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"
Maksud singkatan " A'kum"

Untuk renungan bersama :

Janganlah kita menggantikan perkataan
"Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan.
Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan " As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna
shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINA T ANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang
bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINA T ANG DAN ORANG-ORANG SESA T '.

Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan
dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.
Semoga ada manfaatnya.

---------------------------------------------------------------------------------------------
*Email sahabat*

8 ulasan:

Diarihatiku1976 berkata...

satu peringatan yg bagus untuk direnung bersama

Ena berkata...

terima kasih.. sbb sudi kongsi ngan semua.. amat bergune.. :)

Watierman berkata...

TQ for info & berkongsi ilmu!!

Azmiezas berkata...

kita pernah dengar tentang ni dulu, memang tak boleh sebut akum pun..tapi yg peliknya ramai org telah gunakan perkataan ni kan??..mungkin diaorg tak tau kot..

apa2 pun thanks ya saling ingat mengingati..

Nida berkata...

Bagus sungguh info ni, thanks ye... kalau Nida kat Malaysia boleh gak share ngan anak2 murid.. :)

sI tEDI berkata...

ye lah..

selalu org gurau kem salam maut..
dapat 2masa sekolah dulu!

Solehah berkata...

tq kak alimaz peringatan ni..

kak saya tgk kak dah letak iklan nuffnang tu..tak dan nak ajaq..iklan tu akan keluar dengan sendirinya nnt..

zella berkata...

info yg bagus...
dulu prnah gak guna akum...

tp skrg klu dlm sms guna "salam"
;)

Link Within

Related Posts with Thumbnails